Skip to main content

Behandel team

Madelon Smits

Vaktherapeut creatief

Algemeen uitleg beeldende therapie

In de beeldende therapie (ook wel creatieve therapie genoemd) praat u minder en doet u meer. De therapie is ervaringsgericht. Door het werken met materialen zoals verf, tekenmateriaal, klei, steen of hout ontdekt je wat voor jou helpend is. Soms is het lastig om woorden te vinden bij wat je voelt en past het meer om deze te uiten via een materiaal op een manier die bij jou past. Iedereen is uniek, dus ook jouw manier van expressie. Dat kan via schilderen of te knijpen in een bonk klei of een van de vele andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen of leren omgaan met negatieve gedachten en gevoelens van spanning. Je ervaart wat je prettig vindt om te doen, wat je ontspanning kan geven en wat spanning op kan roepen. Je staat stil welke gedachten er langs komen en hoe hiermee om te gaan. Na het werken met de materialen kijken we samen terug naar wat deze ervaring je heeft gebracht en kijken we op wat voor manier jij het geleerde kan leren toepassen in het dagelijks leven.  

Beeldende therapie is geschikt voor vele doelen. Samen zoeken we uit hoe we jouw doel gaan aanpakken zodat jij weer meer grip krijgt op jouw leven.  

Voorstellen

Graag laat ik mensen van alle leeftijden op een positieve, ervaringsgericht manier verder ontwikkelen. Na lang gewerkt te hebben in de jeugdzorg heb ik er voor gekozen om ook een baan in de volwassen GGZ aan te nemen. Op deze manier kan ik al mijn werk- en levenservaringen op een praktische wijze inzetten. Elke keer vind ik het een uitdaging om samen met de client te gaan onderzoeken wat voor hen werkt om zich beter te voelen. Dit doe ik het liefst ervarings- en doelgericht met creatief materiaal door de client uit te nodigen om te experimenteren met materialen, om zich hierdoor te laten inspireren waardoor nieuwe inzichten ontstaan. Pragmatisch als ik ben zal ik samen met de client stil te staan hoe de client deze inzichten kan gebruiken in het dagelijks leven.

Hoe dit creatief proces gaat is voor ieder mens weer anders, ieder mens is uniek.  Die eigenheid zichtbaar maken en versterken zodat er weer meer ruimte komt voor meer ontspanning en plezier. Daar zit voor mij de uitdaging en maakt mijn werk elke dag weer boeiend.